Cukrovka neboli Diabetes melites
Jedná se o poruchu metabolismu sacharidů, kdy jsou v těle nedostatečně využívány a následně se usazují v těle či se vylučují v moči. Sacharidy jsou skupina živin, v rámci které jsou jak jednoduché cukry (glukóza, fruktóza galaktóza) tak i ty komplexní (především škrob). Z toho vyplývá, že je mylná představa, že lidi s cukrovou mohou vše, kde není klasický cukr. Základem léčby je vyvážená strava, kdy příjem cukrů musí odpovídat množství inzulínu v těle (ať již podaného injekčně či vlastní).
Cukrovka se rozděluje na 2 základní typy:
1.typu – DM1 – často se vyskytuje u dětí a mladistvých. Celkem 5-10% pacientů s cukrovnou. Jedná se o vrozený typ, kde tělo neprodukuje inzulín. Základem léčby je tedy vždy injekční podávání inzulínu a dávkované stravování.
2.typu – DM2 – často jako důsledek onemocnění jinou civilizační chorobou (především obezity). Základem léčby je krom všeho výše zmíněného i změna životosprávy.
Základním principem stravování je počitatelnost jídla. Krom přesného vážení přijaté stravy je to i hlídání množství sacharidů v jednotlivých jídlech. Kvůli usnadnění se uvádějí tzv. výměnné jednotky (VJ). Už název asociuje že lze jednotlivá jídla měnit dle počtu jednotek v nich obsažených. 1 VJ odpovídá 10 gramů sacharidů. Pro lepší představu uvádíme náš jídelníček. Den je rozdělen do 6 jídel. Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře a druhá večeře. Na každé jídlo je určen určitý počet výměnných jednotek (u nás momentálně 2 – 2 – 2,5 – 1 – 2,5 – 1) Ke snídani se tedy podávají 2 VJ (což může být 40 gr pečiva s máslem nebo 100 ml mléka, 100 gr jogurtu a 20 gr pečiva nebo i klidně 110 gr. čokolády) Zkrátka řečeno – člověk s diabetem může cokoliv, jen to musí být správné množství ve správný čas.
Naštěstí jsou dnes všechny balené potraviny povinně značené m.j. na množství sacharidů, což výrazně zjednodušuje běžné stravování. Problémem jsou restaurace a veřejné stravování. Zde je lepší volit jednodušší jídla, protože každý kuchař má jiný recept. I tak jednoduché jídlo jako je sekaná s bramborem se muže značně lišit množstvím sacharidů. Do sekané se muže a nemusí používat strouhanka a podle toho se zcela zásadně liší obsahem sacharidů. U dezertů je to ještě komplikovanější. Vědomi si toho a díky osobní zkušenosti naše kavárna nabízí spočítané VJ u všech našich koláčů, dezertů a nápojů. Dát si rebarborový koláč pro diabetika nebylo nikdy snazši 😉
Rozšířené omyly:
Lidem s diabetem stačí nejíst cukr. | Sacharidy se v různém množství vyskytují ve většině potravin. |
Lidé s diabetem nemůžou jíst to či ono | Mohou jist cokoliv, ale podle pořekadla: všeho s mírou. Základem léčby je strava s přesně spočítanou dávkou sacharidů. Je teda na každém, zda si radši dá 40 gramů pečiva či 110 gramů brambor či 240 gramů broskve |
Je to jenom ovoce – to je přece zdravé | V ovoci (a některé zelenině) je velké množství cukrů, tudíž i toto je třeba počítat do denní dávky sacharidů |
Lidé s diabetem jsou nemocní chudáci | Léčená cukrovka není smrtelná. Lidé dodržující léčebný režim mají mnohem zdravější životní styl než většina populace. Jsou i mnohem horší onemocnění |